hva er hybrid fiber

Hybrid fiber

Dersom du har brukt litt tid på å undersøke bredbånd har du kanskje truffet på uttrykket hybrid fiber. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva hybrid fiber er, og hva det betyr for deg som bredbåndskunde.

Hva er hybrid fiber

Hybrid fiber, som også kalles HFC (Hybrid Fiber-Coaxial), refererer til måten fiber og koaksialkabler brukes i kombinasjon innen et kabelnettverk.

I et nettverk med hybrid fiber brukes fiberkabler til å sende de store datamengdene mer effektivt over større avstander frem til lokale noder, der signalet blir konvertert fra optisk frekvens til radiofrekvens. Deretter brukes koaksialkabler med mindre kapasitet til å distribuere data fra noden og inn til hver enkelt bolig.

Fordeler og ulemper med hybrid fiber

I forhold til tradisjonelle kabelnettverk der kobber ble brukt har hybrid fiber store fordeler for bredbåndsleverandøren når det gjelder hastighet, stabilitet og strømforbruk. I forhold til full fiber er hovedfordelen med hybrid fiber at eksisterende nettverk kan benyttes for å knytte seg til alle boligene som allerede er koblet til kabel TV nettverk med koaksialkabler.

Å gå dør til dør og legge inn kabler i alle hjem tar mye tid og ressurser. Det å kunne bruke eksisterende nettverk er derfor en stor fordel i introduksjonsfasen av fibernettverket. Det gir bredbåndsleverandøren muligheten til å koble til mange flere brukere på mye kortere tid. Det blir også billigere å koble til brukere når en tidkrevende del av jobben allerede er gjort.

Ulempen med bruk av hybrid fiber er at koaksialkabelen som brukes i et hybrid fiber nettverk har en lavere maksimumshastighet for overføring av data enn det fiberkablene har, og de virker dermed som en flaskehals dersom du er en av de få brukerne trenger bredbånd med ekstra høy hastighet.

Hvor raskt er hybrid fiber?

Selv om hybrid fiber ikke kan oppnå like stor hastighet som fiber helt inn i hjemmet, så er hybrid fiber likevel mer enn raskt nok for bruken til de aller fleste. Hybrid fiber nettverk gir deg vanligvis en fart på 100 Mbps for nedlasting, og 40 Mbps for opplastinger, men teknologisk sett er det også mulig å nå høyere hastigheter enn dette.

Hva bør jeg velge?

Teknisk sett er det beste alternativet til hybrid fiber om du får fiber helt inn i boligen din ettersom det da er teoretisk mulig å få fullt utbytte av hastigheten på tilkoblingen din. Samtidig er det her viktig å vurdere hva du faktisk trenger av hastighet. Dersom du for eksempel kan få en hybrid fiber tilkobling til en rimeligere pris enn full fiber vil hybrid fiber for de fleste være en god løsning.

Før du bestemmer deg for å takke ja til en leverandør som tilbyr hybrid fiber er det lurt å sjekke om det finnes leverandører som tilbyr full fiber der du bor, og hvor mye dette eventuelt koster. Du kan lett finne ut hva som er tilgjengelig for deg der du bor, og hvor mye det koster, ved å bruke anbudstjenesten fiberdeal.no.

Når du får all den relevante informasjonen foran deg vil du selv kunne sammenligne og ta en mer informert avgjørelse, slik at du forhåpentligvis får en billigere og bedre deal på bredbånd. Fiberdeal.no er en helt uforpliktende anbudstjeneste som innhenter anbud fra forskjellige fiberleverandører for deg uten at det koster deg noe. Hva har du egentlig å tape?

Finn beste og billigste fibernett til ditt bruk

Gratis og uforpliktende tjeneste

 • Privat
 • Borettslag
 • Bedrift
  1. Beskriv ditt behov

   Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

   Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

   Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

  Gå videre
  • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

   Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.

   Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på fiber for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".

   • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

    Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.
    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

     Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.

    TILBAKE
    Gå videre

    Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

    logo
    Tore - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    23 minutter siden
    logo
    Janne - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    30 minutter siden
    logo
    Kristian - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    8 minutter siden
    logo
    Kjell - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    36 minutter siden
    logo
    Benedikte - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    16 minutter siden
    logo
    Hanne - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    24 minutter siden
    logo
    Tonje - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    30 minutter siden
    logo
    Kristin - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    11 minutter siden
    logo
    Elisabeth - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    15 minutter siden
    logo
    Erlend - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    22 minutter siden