Trådløst Fiber

Hva er trådløst fiber og hvorfor er dette et bedre alternativ enn vanlig bredbånd om man ikke har tilgang til utbygget fibernett? Vi går gjennom dette her?

Hva er trådløst fiber?

Trådløst fiber er en punkt-til-multipunkt teknologi som ligner mye på teknologien som brukes i WiFi nettverk. Teknologien bak trådløst fiber er en teknisk standard kalt WiMax, IEEE 802.16, eller WirelessMAN. Trådløst fiber virker som en forlengelse av rekkevidden til fibernettverket ved hjelp av tårn med sendere, og mottakerantenner på boligene til brukerne.

Hvorfor trådløst fiber

Utbyggingen av fibernettverk har vært i sterk vekst over de siste årene, men Norge er stort og har vanskelig geografi, så det er fortsatt steder i landet uten tilgang til fiber. Da vil det beste alternativet som regel være trådløs fiber på de stedene dette er mulig.

Selv om trådløst fiber ikke kan gi like gode hastigheter som fiberbredbånd kan det fortsatt gi bedre hastigheter enn det du for eksempel får med vanlig ADSL. Trådløst fiber er også enkelt og greit å installere uten at det er behov for nedgraving av kabler.

 

Når vi snakker om trådløs fiber er det som regel WiMax teknologien er det er snakk om. WiMax er egentlig en teknisk standard som har det formelle navnet IEEE 802.16, eller WirelessMAN.

Punkt-til-multipunkt teknologien som brukes i WiFi nettverk har revolusjonert hvordan vi kobler oss til nettet i hjemmet vårt, på kontoret, og andre steder. WiMax, som er teknologien bak trådløst fiber kan kategoriseres som en kraftigere versjon av WiFi. WiMax har mye av den samme fleksibiliteten, og kan samtidig brukes til å levere trådløst bredbånd over et mye større område.

WiMax kan brukes til å sende data både punkt til punkt og punkt-til-multipunkt. Punkt til punkt kan gi veldig høye hastigheter, og brukes for eksempel for sending av trafikk mellom kommunikasjonsmaster. Punkt-til-punkt tilkoblinger regnes for å ha en effektiv rekkevidde på opptil 50 kilometer.

Punkt-til-multipunkt brukes når trådløst bredbånd skal distribueres til et videre område, slik som for eksempel til mobile enheter eller en mengde boliger. Senderne for punkt-til-multipunkt tilkoblinger har en rekkevidde som ligger på rundt 8 kvadratkilometer.

Hvordan trådløs fiber virker

Trådløst fiber virker som en forlengelse av rekkevidden til fibernettverket ved hjelp av en trådløs WiMax teknologi. Trådløst fiber derfor godt sammenlignes med hybrid fiber, der eksisterende koaksialkabel-nettverk som også brukes for Kabel TV, benyttes mellom brukeren og den nærmeste noden i fibernettverket i stedet for å legge fiber den siste biten inn til boligen.

I utkantene av fibernettverket setter nettleverandører ofte opp master med sendere som det går an å koble seg til trådløst ved hjelp av en punkt-til-multipunkt forbindelse. Nettleverandørene kan også koble flere tårn sammen med hverandre trådløst, og dermed øke dekningsområdet til trådløst fiber-nettverket betraktelig.

Når du har en trådløs fibertilkobling bruker du som regel en liten antenne, ofte på veggen din, som peker mot senderen til internettleverandøren din. Tilkoblingen regnes som “fast bredbånd”, og for brukeren vil det ikke merkes noen forskjell mellom trådløs fiber eller vanlig fiber. Du kan bruke så mye data som du vil.

Installasjon og dekningsområde

Det er veldig enkelt å installere trådløs fiber. Alt du trenger å gjøre er å feste mottakerantennen på utsiden av husveggen pekende i retning senderen med et par skruer, og plugge inn ern kapel i en stikkontakt og en annen kabel i ruteren eller PCen din. For de fleste er dette noe som kan gjøres selv, men mange leverandører kan også ordne installasjonen mot betaling.

Hver senderantenne har et dekningsområde på 45-90 grader, men mastene som settes opp er utstyrt med flere sendere slik at de fleste master faktisk kan ha et dekningsområde på hele 360 grader. Den effektive rekkevidden til senderantennen ligger på litt over 8 kilometer.

For å få skikkelig signalstyrke trenger man fri sikt, uten vegetasjon, fjell, bygninger og lignende mellom senderen og mottakeren. Dersom hindringer finnes kan dette føre til at nettet ikke fungerer som det skal. Dersom det finnes hindringer kan disse noen ganger omgås ved hjelp av repeatere som plasseres på strategiske steder, og som forsterker signalet.

Dersom man har det rette utstyret, og rett plassering er det mulig å oppnå en hastighet på 100 megabit per sekund med trådløst fiber, men de fleste operatører gir deg en lavere hastighet enn dette ettersom de praktiske forholdene rundt tilkoblingen din, og andre tilkoblinger på den samme antennen, fort kan føre til en noe redusert hastighet.

Fiberbredbånd, trådløst fiber eller mobilt bredbånd?

Selv om fiberbredbånd er regnet som gullstandarden når det gjelder internett-tilkoblinger, finnes det fortsatt noen fordeler som i mange tilfeller taler for bruk av trådløst fiber. For eksempel er det vanligvis mye fortere gjort å få installert en internett-tilkobling med trådløst fiber enn med fiberbredbånd. Kostnaden for å etablere en tilkobling er også lavere side en sender kan betjene mange kunder.

Trådløst fiber har mye tilfelles med mobilt bredbånd. I likhet med trådløst fiber bruker mobilt bredbånd også fibernettverk for transport mellom de forskjellige mobiltårnene, og/eller internett, men til forskjell fra mobilt bredbånd bruker trådløst fiber ikke mobiltelefoner eller rutere med sim kort, men en spesialdesignet antenne som kobles til en ruter eller en datamaskin.

Teknisk sett blir forskjellene mellom trådløst fiber og mobilt bredbånd stadig mindre, særlig med telefonselskapenes introduksjon av 5G nettverk. For deg som bruker ligger egentlig hovedforskjellen i forretningsmodellen til leverandøren. Med trådløst fiber kan du nyte ubegrenset bruk på lik linje med fiberbredbånd, mens du med mobilt bredbånd betaler for all trafikken din.

Dette betyr at dersom du bruker lite data kan det ofte være en like grei løsning å bruke mobilt bredbånd. Dersom du derimot bruker mye data vil mobilt bredbånd fort bli dyrere. Da er du bedre tjent med fiberbredbånd, eller trådløst fiber dersom du ikke har tilgang til fiberbredbånd, eller dersom tilkoblingen din haster.

Trådløst er også populært som backup

Fiber er en en stabil teknologi som vanligvis opplever færre forstyrrelser enn for eksempel ADSL linjer, men fiber har likevel sine ulemper. De nedgravde kablene er sårbare, og veiarbeid eller andre aktiviteter kan lett føre til brudd i forbindelsen. For hver node fiberbredbåndet sender trafikken din er det også muligheter for forsinkelser eller brudd.

Dette er en svakhet som ikke nødvendigvis i like stor grad vil ramme trådløst fiber eller mobilt bredbånd. Uansett er sjansene små for at begge disse tjenestene rammes samtidig. Av denne grunn er både trådløst fiber og mobilt bredbånd populært som en backup for bedrifter og individer som ikke kan risikere å oppleve nedetid på bredbåndstilkoblingen sin.

Passer trådløst fiber for meg?

Dersom du sliter med en gammel ADSL-tilkobling, eller dersom du benytter deg av mobilt bredbånd og bruker mye data, kan trådløst fiber være en god løsning for deg, forutsatt at du befinner deg innen 8 km fra nærmeste antenne.

Den mest effektive måten å finne en løsning som passer for deg er å bruke anbudstjenesten til fiberdeal.no til å finne tilbud for deg. Dermed kan du fokusere alle kreftene dine på å finlese tilbudene du får, heller enn å lete etter tilbudene selv. Du har veldig lite å tape ettersom tjenesten er både gratis og helt uforpliktende.

Ofte stilte spørsmål om trådløst fiber

Hva er forskjellen på trådløs fiber og mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd og trådløst fiber har mye til felles, men de har også noen viktige ulikheter. Med mobilt bredbånd må du betale for trafikken du bruker, mens du med trådløst fiber bare betaler en fast månedlig sum for tilkoblingen din.

Trådløst fiber er derfor noe billigere dersom du bruker en del internett for surfing, strømmetjenester og lignende. Mobilt bredbånd trenger ellers ingen installasjon, mens trådløst fiber trenger installasjon av en liten antenne på utsiden av veggen, som de fleste vil kunne gjøre selv. 

Hvordan installeres trådløs fiber?

Trådløs fiber installeres ved at man setter opp en antenne på husveggen som rettes inn mot senderen til bredbåndsleverandøren. Dette er så lett at man som oftest kan gjøre det selv, men de fleste bredbåndsleverandørene tilbyr ofte å gjøre installasjonen mot betaling.

Hvor raskt er trådløst fiber?

Teknologien kan støtte hastigheter opp til 10 Gbps. Med andre ord kan trådløst fiber lett levere de samme hastighetene som du ville fått fra en fiberbredbånd-leverandør. 

Er det begrensninger på bruk av trådløs fiber?

For brukeren vil trådløst fiber for det meste virke på samme måte som fiberbredbånd dette er fordi trådløst fiber egentlig bare er en teknisk løsning for å forlenge rekkevidden til fiberbredbåndet. 

Hvem kan få wireless fiber?

For å kunne få trådløst fiber må du ha fri sikt til ett av tårnene som leverer trådløst fiber i området ditt.

Er trådlløst fiber helsefarlig?

Nei, radioantennene som brukes i trådløst fiber har et veldig lavt strålingsnivå. Mindre enn for eksempel mobiltelefoner. 

Er fiberbredbånd bedre enn trådløs fiber?

Svaret her er både ja og nei. Begge disse teknologiene har fordeler og ulemper. Trådløs fiber er bedre når det gjelder installasjonstid, kostnad på installasjonen, Totalt område som kan dekkes. Fiberbredbånd er litt bedre når det gjelder stabilitet og varighet.

Trenger jeg fri sikt til senderen for å kunne bruke trådløst fiber?

Ja, uten fri sikt kan det hende at du ikke får gode nok signaler slik at internettforbindelsen din ikke virker som den skal. Dersom det finnes hindringer mellom deg og senderen kan dette problemet i noen tilfeller løses ved å sette opp repeatere som forsterker signalet og gir det en vei rundt hindringene.

Finn beste og billigste fibernett til ditt bruk

Gratis og uforpliktende tjeneste

 • Privat
 • Borettslag
 • Bedrift
  1. Beskriv ditt behov

   Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

   Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

   Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

  Gå videre
  • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

   Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.

   Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på fiber for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".

   • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

    Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.
    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD

     Leverandørene vil kontakte deg med konkrete tilbud så snart som mulig. Dine data sendes kun til leverandørene som gir deg tilbud, og brukes ikke på noen annen måte.

    TILBAKE
    Gå videre

    Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

    logo
    Tore - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    26 minutter siden
    logo
    Janne - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    21 minutter siden
    logo
    Kristian - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    13 minutter siden
    logo
    Kjell - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    10 minutter siden
    logo
    Benedikte - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    10 minutter siden
    logo
    Hanne - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    11 minutter siden
    logo
    Tonje - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    36 minutter siden
    logo
    Kristin - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    13 minutter siden
    logo
    Elisabeth - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    33 minutter siden
    logo
    Erlend - fikk nettopp et bedre tilbud på Internet
    16 minutter siden